Intercommunautair natuur weekend 21.09.-23.09.2018
Land van Herve (Dalhem /Provincie Luik)

Uitnodiging

Al sinds meer dan twintig jaar, treffen vrijwilligers van Natuurpunt, Natagora (waalse zustervereniging) en Natagora-BNVS (duitstalige tak) elkaar voor een weekendje natuur(beheer). Sinds 2011doet ook Hellef fir di Natur (Natur &  ëmwelt – uit het Groothertogdom Luexemburg) trouw mee. In een immer gezellige sfeer doen we aan natuurbeheerswerken, maar nemen weook de tijd om kennis te maken met de natuur en kultuur van de gaststreek.

Na Junglinster in Luxemburg in 2016 en Zedelgem in West-Vlaanderen verleden jaar, gaat de editie 2018 in Wallonie door.  De Natagora afdeling « Pays de Herve» heeft het genoegen jullie dit jaar uit te nodigen in haar wijds heuvelland golvend tussen de groene weiden en hagen. De rivieren Geul, Gulp en Berwijn kronkelen er door charmante valleien.  Natagora ‘Pays de Herve’ beheerd er gedreven en bedreven meerdere natuurreservaten. En tijdens het intercommunautair weekend zullen de deelnemers hen daar een stevig handje bij toesteken.  

Het land (Pays) van Herve ligt in een oostelijk uithoekje van ons land tegen de duitse en nederlandse grens aan. De dorpen hebben er niet alleen  charmante en merkwaardige bebouwing bewaard maar houden ook hun smaakvolle traditionele streekprodukten levendig (stroop, ciders, rijstaarten en de kaas van Herve met zijn geurig karakter)

Zin een handje te helpen in een mooie streek, zin van in een gezellige sfeer te vertoeven, en zo kennis te maken met duits-, frans-, luxemburgs- en nederlandstalige vrienden, WEES WELKOM. Families en kinderen zijn dat uiteraard ook!

Jong of minder jong ? Hebt U ervaring of niet bij natuurbeheer? Geen belang : ieder werkt volgens zijn eigen werkkracht. Wees allen welkom van 21 to 23 september.  

Enkele links :

Natagora afdeling Pays de Herve :

http://paysdeherve.natagora.be/index.php?id=paysdeherve

Natuurreservaten  valleien van de Geul en de Gulp :

http://paysdeherve.natagora.be/index.php?id=2518

https://www.natagora.be/reserves/vallee-de-la-gueule

Natuurreservaat in de vallei van de Berwijn (Moulin de Val Dieu) :

http://paysdeherve.natagora.be/index.php?id=2519

LIFE-projekt Pays Mosan :

http://www.lifepaysmosan.eu/index.php?id=3262

Land van  Herve :

http://www.paysdeherve.be/nl

 

Inschrijvingen :

De inschrijvingen worden verwacht voor 10 september.  U kunt  hiervoor de inschrijvingsformulieren   gebruiken. De overnachtingskosten en al de maaltijden zijn in de prijs inbegrepen.

PRIJS : 85 euros / kinderen van  3 tot 12 : 45 euros / kleintjes minder dan 3 jaar : gratis

De inschrijving zal enkel geldig zijn na betaling van het gevraagde bedrag op rekeningnummer IBAN : BE42 1030 1962 1754 BIC : NICA BE BB van ‘Natagora Pays de Herve’
met de melding“weekend intercommunautaire + naam + aantal kinderen en volwassenen” (de bedragen voor de deelname vindt u elders op deze website.). Indien gevraagd op uw overschrijving als begunstigde schrijf dan ‘Natagora Pays de Herve’.

 

Overnachtingen en verblijf

We zullen in Dalhem (aan de Berwijn)verblijven.   We zullen in een heus kasteel (https://www.chateaudedalhem.be/ ) gehuisvest zijn.

!!! Eigen beddengoed meenemen: lakens, slaapzak, kussensloop, taie, sac de couchage. Dekens zijn er ter plaatse beschikbaar.

!!! propere schoenen voor binnenshuis meenemen.

Adres: Château de Dalhem, Rue du Bourgmestre Henri Francotte 66, 4607 DALHEM

 

Vragen of Informatie :

e-mail: freddy.wyzen@skynet.be

Werkgerief

Werkhandschoenen en aangepast schoeisel meenemen.

Voor voldoende werkgereedschap zorgt de plaatselijke afdeling. Verkies je toch met je eigen materiaal te werken, geen probleem neem het maar mee.

Programma :

Vrijdag 21.09.2018 :

Onthaal aan het kasteel van Dalhem, vanaf 18 uur .  welkomstdrankje.

rond 19u30 Onze gasten, komen ze van ver, of van dichterbij, krijgen een opbeurend hapje toegediend.

20u30 : Opgefleurd door een mooie fotoreportage, worden de Natagora-natuurreservaten, en hun bewoners in de kijker gezet. Voorstelling van de plaatselijke Natagora afdeling « Pays de Herve »
De beheerswerken van ‘s anderendaags en hun praktische organisatie worden toegelicht

Zaterdag 22.09.2018 :

Zaterdag steken we onze handen uit de mouwen en doen we aan natuurbeheer in de valleien van de Geul en de Berwijn. We verdelen ons in enkele groepen naargelang de taken.

9-17 u : beheerswerken

12 uur 30 : we verzamelen de hele bende  voor een gezamenlijke  middagpicknick . Zo kunnen we namiddag weer vrolijk aan de slag.

Avond : Barbecue-avond aan het kasteel van Dalhem. Vrijwilligers en sympahtisanten van de plaatselijke afdeling zullen ons vergezellen voor een gezellige avond om verder kennis te maken , het weerzien te vieren of wat na te kaarten over onze gedeelde passie voor natuur.

Zondag 23.09.2018 :

8u00 : ontbijt in het kasteel van Dalhem
8u45 : Kamers opruimen en bagage pakken
9u30 : Wandeling in de vallei van de Berwijn met bezoek aan een watermolen bij de Abdij van Val-Dieu.
12u30 : Afscheidsmaaltijd en tot volgend jaar!